Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

H Μάχη του Μαραθώνα πάει... Hollywood!



Ο Θεμιστοκλής και η Μάχη του Μαραθώνα, πάνε Χόλυγουντ στα χνάρια των "300"!

Στους περσικούς πολέμους επιστρέφει ο Ζακ Σνάιντερ, σκηνοθέτης της επιτυχημένης ταινίας «300». Στον «Ξέρξη», μια ιστορία επίσης βασισμένη σε κόμικ του Φρανκ Μίλερ, παρακολουθούμε τη μάχη του Μαραθώνα.

Η ιστορία του “Ξέρξη” θα αρχίζει δέκα χρόνια πριν τα γεγονότα στους “300”, με τον Πέρση βασιλιά να αναζητεί τη θεϊκή του φύση και τον Θεμιστοκλή να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ιστορία.

"Θεμιστοκλής: το πανούργο ερπετό!", λέει ο συγγραφέας!

"Έχω ένα χαρακτήρα που είναι ακριβώς το αντίθετο του Λεωνίδα καθώς ο Θεμιστοκλής ήταν ήρωας, μηχανορράφος και ιδιοφυής. Το ψευδώνυμο του ήταν το 'Πανούργο Ερπετό' και πάντοτε κάνει ό,τι χρειάζεται για το μέγιστο προσωπικό του όφελος."δηλώνει ο συγγραφέας Μίλερ. "Είναι η μάχη του Μαραθώνα από τη δική μου οπτική γωνία. Έχω τελειώσει την ιστορία, και αρχίζω την εικονογράφηση", προσθέτει.

Τo νέο δημιούργημα του Φράνκ Μίλερ σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ στις αρχές του 2011, ενώ η ιστορία θα ολοκληρωθεί σε έξι τεύχη πριν πάρει το δρόμο για τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Τι θα δούμε στην ταινία

Σύμφωνα με το σκηνοθέτη, παρακολουθούμε τον Θεμιστοκλή να μαθαίνει ότι οι Πέρσες ετοιμάζονται να εισβάλλουν, μαθαίνουμε ορισμένα στοιχεία για το γιατί ο Ξέρξης είναι αυτός που είναι και παρακολουθούμε τη μάχη του Μαραθώνα.

Ο ίδιος τονίζει ότι αν και ο Λεωνίδας στους «300» ήταν ένας σούπερ-πολεμιστής, "ο Θεμιστοκλής είναι διαφορετικός, είναι εμείς. Αυτή η ταινία αφορά πολύ περισσότερο τον καθημερινό άνθρωπο", λέει.

"Ο Θεμιστοκλής είναι ο πατέρας της δημοκρατίας. Η ταινία αφορά πολύ περισσότερο τις επιλογές αυτών των ανθρώπων. Οι Σπαρτιάτες έλεγαν: "Πολεμούμε, πεθαίνουμε", έτσι αυτή ήταν μια απλή επιλογή για αυτούς, δεν υπήρχε παράδοση.

Αυτό που είναι σημαντικό με τον Θεμιστοκλή και τους πολεμιστές του είναι ότι τα πράγματα δυσκολεύουν. Δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Πρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερο πολιτικά τεχνάσματα για να συμφωνήσουν όλοι", δηλώνει.


Και ο... Leonidas θα κάνει μία εμφάνιση!

Στην ταινία θα κάνει μια εμφάνιση και ο Λεωνίδας. Ο σκηνοθέτης παραδέχεται ότι δεν έχει ακόμα μιλήσει με τον Τζέραλντ Μπάτλερ για να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Επιμένει, ωστόσο, ότι η ταινία θα έχει το ίδιο οπτικό αποτέλεσμα.

Η ταινία «300» αν και προκάλεσε αντιδράσεις από πολλούς που μίλησαν για διαστρέβλωση της ιστορίας, έκανε σούπερ σταρ τον Τζέραλντ Μπάτλερ και υπήρξε τεράστια εμπορική επιτυχία.

Η πραγματική σχέση του Θεμιστοκλή με τη μάχη του Μαραθώνα!

Για την.. ιστορία να αναφέρουμε ότι η μάχη Μαραθώνα διεξήχθη το 490 πΧ ανάμεσα στους Αθηναίους και τους Πλαταιείς από τη μία πλευρά, και τους Πέρσες από την άλλη. Έληξε με νίκη των Ελλήνων, και σήμανε το τέλος της πρώτης ουσιαστικής απόπειρας της Περσίας (επί βασιλείας του πατέρα του Ξέρξη Δαρείου Α') να υποτάξει τις πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το 490 π.Χ. ο Θεμιστοκλής πήρε μέρος στη μάχη του Μαραθώνα, σαν στρατηγός της φυλής του, της Λεοντίδας. Η Λεοντίδα, μαζί με την Αντιοχίδα (στρατηγός ήταν ο Αριστείδης), αποτελούσε το αδύνατο κέντρο της αθηναϊκής παρατάξεως και είχε κρίσιμη αποστολή στη μάχη.

Έπρεπε να υποχωρήσει με τάξη από το βάρος του περσικού κέντρου, δίνοντας τη δυνατότητα στα ενισχυμένα αθηναϊκά άκρα να συντρίψουν τα περσικά και μετά να κυκλώσουν το εχθρικό κέντρο. Έπρεπε να υποχωρήσει, αλλά να μην τραπεί σε φυγή. Ο Θεμιστοκλής και ο Αριστείδης κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν αυτόν το δύσκολο ελιγμό, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη νίκη.

Στον Πλούταρχο διαβάζουμε ότι Θεμιστοκλής ήθελε πολύ να αποκτήσει μεγάλη δόξα. Όταν έγινε η μάχη στο Μαραθώνα με τους βαρβάρους, όλοι μιλούσαν για το μεγάλο στρατηγό Μιλτιάδη. Ο θεμιστοκλής τότε ήταν νέος και λαχταρούσε τα σπουδαία κατορθώματα. Γι΄ αυτό ζήλεψε και ήταν πολύ σκεφτικός. Τις νύχτες έμενε άυπνος και δεν πήγαινε στα συνηθισμένα συμπόσια. Οι γνωστοί του παραξενεύτηκαν με αυτή την απότομη αλλαγή της ζωής του και, όταν τον ρωτούσαν, εκείνος απαντούσε: "δε μ΄ αφήνει να κοιμηθώ η δόξα του Μιλτιάδη".

Μετά το Μαραθώνα, ακολούθησαν χρόνια σκληρών πολιτικών αγώνων ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις για την κατάληψη της εξουσίας. Ο Θεμιστοκλής αγωνίστηκε με κάθε μέσο, όπως και οι αντίπαλοι του για να πετύχει.

Πηγές: tanea.gr, skai.gr, users.att.sch.gr