Κοινή πρωτοβουλία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αναλαμβάνουν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, κ. Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους έπειτα από συνάντηση δύο ωρών στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο. Οι δύο χώρες αποφάσισαν να εγγυηθούν προς την ΕΕ την αντιμετώπιση του προβλήματος, με την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων της Τουρκίας προς της χώρες της ΕΕ, κάτι που βοηθά τον ελληνικό τουρισμό και την προώθηση κοινής συμφωνίας για την επαναεισδοχή των λαθρομεταναστών.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η Πρωτοβουλία δίνει φωνή στις χώρες της Μεσογείου. Η κλιματική αλλαγή συνδυάζει την οικονομική κρίση με την προώθηση της πράσινης ενέργειας. Ο αγώνας να σώσουμε την περιοχή από την κλιματική αλλαγή μας ενώνει», είπε. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι : «αξιολογήσαμε την πορεία των διμερών συναντήσεων και προγραμματίσαμε περαιτέρω συναντήσεις και αμοιβαίες επισκέψεις, μέχρι την επόμενη επίσημη Συνάντηση Κορυφής στην Τουρκία». «Αξιολογήσαμε ότι προχωρά θετικά το θέμα της ενέργειας και της οικονομικής συνεργασίας και αποφασίσαμε να δοθεί μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις και διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό». « Συζητήσαμε και θέματα σχετικά με την Μέση Ανατολή, όπως το Ιράκ και το Ιράν που απασχολούν και τις δύο χώρες», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Ερντογάν από την μεριά του είπε ότι : « τα βήματα αυτά δημιουργούν εμπιστοσύνη για το μέλλον. Με χαροποιεί το κλίμα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Η κλιματική αλλαγή είναι κοινό πρόβλημα. Όλοι μαζί θα πρέπει να έχουμε πιο δίκαιη προσέγγιση. Είναι σημαντικό ότι η συνάντηση αυτή διοργανώθηκε από την Ελλάδα και πέρα του φυσικού φαινομένου επεκτείνεται σε πολιτικό επίπεδο. Το κοινό ανακοινωθέν που θα δοθεί θα αποτελέσει τη βάση για την επόμενη διάσκεψη». Ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στα διμερή θέματα είπε ότι θα συναντηθούμε στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της μικτής επιτροπής που θα συζητηθεί αργότερα.
- Συνεχίζεται το θέμα της μεταβίβασης του ορφανοτροφείου στο Πατριαρχείο με το χρονοδιάγραμμα να εκτελείται κανονικά.
- Έχει χορηγηθεί υπηκοότητα σε 12 μητροπολίτες του Πατριαρχείου
- Σχολή Χάλκης : Ελπίζουμε σύντομα μέσα από το νομικό πλαίσιο να επιλυθεί το θέμα
- Θετικό το πνεύμα συνεργασίας για λύση σειρά άλλων θεμάτων
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι : «Η Ελλάδα πάντα στηρίζει το πλαίσιο Διεθνούς Δικαίου και σε αυτό το πλαίσιο είναι και οι διερευνητικές επαφές και σύντομα θα έχουμε και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Κάνουμε βήματα σοβαρά και σταθερά . Όσο αναβαθμίζεται η σχέση μας δημιουργείται θετική προοπτική για ειρήνη και συνεργασία στην πολιτική. Ο κ. Ερντογάν τέλος είπε σχετικά με το Αιγαίο ότι δεν θέλει να βλέπει το θέαμα των αναχαιτίσεων και θα δούμε τι θα γίνει πάνω σε αυτό.
greeknation