Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Πως να ξεχωρίσετε το νοθευμένο μέλι...


Βήμα 1ο:

Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα του. Πολλές φορές αγοράζουμε μέλι που περιέχει συστατικά διαφορετικά από αυτά που επιθυμούμε.


Αυτά αναγράφονται, αλλά εμείς δεν τους δίνουμε σημασία.

Βήμα 2ο:

Αν δοκιμάσετε το μέλι και σας φαίνεται αλλοιωμένο


υπάρχουν τρεις μέθοδοι για να το ελέγξετε:

1. Το τεστ του νερού

- Πάρτε ένα ποτήρι νερού κι ένα κουτάλι της σούπας μέλι.

- Αδειάστε το μέλι στο νερό. Αν το μέλι δεν είναι αγνό, τότε θα διαλυθεί στο νερό. Το πιο συνηθισμένο συστατικό για τη νοθεία του μελιού είναι το σιρόπι ζάχαρης ή γλυκόζης, το οποίο διαλύεται στο νερό. Αν είναι αγνό θα μείνει ενιαίο και θα κατακαθίσει στον πάτο του ποτηριού σαν μία μάζα.



Το τεστ αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί ανακατεύοντας ίση ποσότητα μελιού και οινοπνεύματος. Το αγνό μέλι θα κατακαθίσει στον πάτο. Το νοθευμένο είναι πιο πιθανό να μείνει διαλυμένο και να κάνει το διάλυμα θολό.

2.Το τεστ της φλόγας

- Πάρτε έναν αναπτήρα και ένα κερί με βαμβακερό φυτίλι. Αυτό το τεστ είναι καλύτερο αν δεν θες να ξοδέψεις μεγάλη ποσότητα μελιού.

- Βυθίστε το φυτίλι στο μέλι και τινάξτε το περίσσευμα.


Προσπαθήστε να ανάψετε το φυτίλι. Αν καεί τότε πρόκειται για εντελώς αγνό μέλι. Αν δεν καίγεται με τίποτα τότε σημαίνει ότι η παρουσία νερού δεν του το επιτρέπει! Νερό υπάρχει στο μέλι κυρίως όταν έχει συμπληρώματα σιροπιού (νερό με ζάχαρη).

3. Το τεστ απορροφητικότητας

Ρίξτε μερικές σταγόνες μελιού σε στυπόχαρτο και


- Παρατηρήστε αν θα απορροφηθεί ή όχι. Αν απορροφηθεί τότε δεν είναι αγνό μέλι.

Αν δεν έχετε στυπόχαρτο, ρίξτε λίγο μέλι σε ένα λευκό ύφασμα, έπειτα πλύνετε το ύφασμα. Αν παραμείνει κάποιος λεκές τότε πιθανότατα να μην είναι αγνό.