Εναν ανέλπιστο θησαυρό βρήκαν οι αρχαιολόγοι στα έργα εξυγίανσης των γραμμών του ΗΣΑΠ, ανάμεσα σε Ομόνοια και Μοναστηράκι.
Στην Αρχαία Αγορά ξεθάβονται και φωτογραφίζονται οι αρχαιότητες που είχαν ταφεί για να περάσουν οι γραμμές του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου επί Χ. Τρικούπη. Βεβαίως, η ύπαρξη αρχαίων λειψάνων τόσο κοντά στον πυρήνα της αρχαίας Αθήνας δεν θα αποτελούσε έκπληξη για κανέναν. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι της Γ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, που διενεργούν την ανασκαφή με επικεφαλής τον Λεωνίδα Μπουρνιά, δεν φαντάζονταν πως ξύνοντας απλώς την κιμιλιά θα έβρισκαν σε ελάχιστο βάθος 25 αρχαία πηγάδια με πλήθος αγγεία, ανάγλυφες επιτύμβιες στήλες, αντικείμενα μεταλλικά, οστέινα και άφθονη κεραμεική.
Η ανασκαφική ομάδα (τρεις αρχαιολόγοι και δύο εργατοτεχνίτες) σκάβει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο χωμένη στην κιμιλιολάσπη από τα υπόγεια ύδατα που αναβλύζουν, μας είπε ο κ. Μπουρνιάς. Η έρευνα γίνεται με τεχνητό φωτισμό, μέσα στη σκοτεινή σήραγγα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, κάτω από δύσκολες συνθήκες, με τους τεχνικούς του έργου να παραδίδουν τμηματικά τη σήραγγα (κάθε 15 μέτρα) ελέγχοντας εξονυχιστικά τη στατικότητά της από τις μικροδονήσεις. Ετσι, η ανασκαφή διεξάγεται σε αποπνικτικό περιβάλλον γεμάτο από τα καυσαέρια των μηχανημάτων της εργολαβίας.
Ισως θα έπρεπε να υπάρχει μια οθόνη για να δείχνει στους Αθηναίους που πιέζουν για τη χρήση της συγκεκριμένης διαδρομής του ΗΣΑΠ τον αγώνα των εργαζομένων. Από την πλευρά των αρχαιολόγων τηρείται απόλυτα το χρονοδιάγραμμα, μας είπε και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Γ’ ΕΠΚΑ, κ. Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη. Η ανασκαφή άρχισε τον Αύγουστο και σε λίγες μέρες παραδίδεται. Τα ευρήματα είναι πολλά και θα χρειαστούν ίσως χρόνια για να μελετηθούν. Μέσα από τα αρχαία πηγάδια έβγαλαν περί τα 20 ακέραια αγγεία, μια σειρά από ωραία επιτύμβια ανάγλυφα και πλήθος από σπασμένα αγγεία.
Στην περιοχή Κεραμεικός-Ασωμάτων είχαν βρεθεί 15 αρχαία πηγάδια κατά τα έργα του Μετρό, με πλήθος ευρημάτων, όπως επίσης και στην περιοχή Μακρυγιάννη.
Για την εξυγίανση των γραμμών του ΗΣΑΠ ερευνάται παράλληλα και η γραμμή από το Μοναστηράκι προς το Θησείο. Η έρευνα διεξάγεται από την Εφορεία Ακρόπολης και αποκαλύπτονται οικοδομικά λείψανα της Αρχαίας Αγοράς που είχαν καταχωθεί επί Χαρίλαου Τρικούπη, το 19ο αιώνα, όταν πρωτοκατασκευάστηκαν οι γραμμές. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει τμήμα του βωμού των 12 θεών, το υπόλοιπο του οποίου είναι ορατό εντός του αρχαιολογικού χώρου, όπως και η στοά του Ελευθερίου Διός. Δίνεται τώρα για πρώτη φορά η ευκαιρία στους αρχαιολόγους, στην Ελευθερία Σαραγά, υπεύθυνη της Αρχαίας Αγοράς, και στην Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, να ξαναδούν τα θαμμένα αρχαία, να τα φωτογραφίσουν και να τα αποτυπώσουν με σύγχρονες μεθόδους. «Έτσι, θα συμπληρωθεί ο χάρτης των μνημείων της Αρχαίας Αγοράς σε λεπτομέρειες», μας είπε η διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Νικολέττα Βαλάκου.
Σε λίγο παραδίδεται η μία γραμμή του τρένου, που σήμερα λειτουργεί μονοδρομικά, και ακολουθεί η έρευνα της άλλης.