Την ερχόµενη Τρίτηη υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη,όπως δεσµεύτηκε στην αρµόδια επιτροπή τηςΒουλής, θα καταθέσει τιςαλλαγές στο σχετικό νοµοσχέδιο για τη δόµηση στις περιοχές του ∆ικτύου Natura. Εκανε γνωστό ότι απότ ην ψήφιση του νόµου και µετά οιε νδιαφερόµενοι για απόκτηση εκτός σχεδίου οικοπέδων στις περιοχές Natura 2000 θα πρέπει να έχουν 10 στρέµµατα προκειµένου να µπορούν να βγάλουν οικοδοµική άδεια. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν θα θιχτούν όσοι έχουν σήµερα 4 στρέµµατα.
Ωστόσο, µέχρι στιγµής, δεν έχει διευκρινίσει τι θα γίνει µε τις ενδιάµεσες καταστάσεις, δηλαδή για οικόπεδα από 4 έως 10 στρέµµατα, αλλάκαι µε τη µεταβίβαση τηςοικοδοµικής άδειας που έχει εκδοθεί για τα 4 στρέµµατα. Σε κάθε περίπτωση, όµως, δεσµεύτηκε να λάβει υπόψη στη ρύθµιση τις παρατηρήσεις των βουλευτών απ’ όλα τα κόµµατα.
Αντιδράσεις
Η «οπισθοχώρηση» της υπουργού Περιβάλλοντος, όπως εκτιµούν παράγοντες της αγοράς, αναµένεται να προκαλέσει «ντόρο» στην κτηµαταγορά, αφού όποιοι µπορούν θα τρέξουν να προλάβουν να προχωρήσουν σε κατατµήσεις. Οι ειδικοί προβλέπουν ακόµη ότιπολλοί ιδιοκτήτεςακινήτωνπου έχουν µικρές ιδιοκτησίες – και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να χτίσουν – θα αρχίσουν να προσκοµίζουν ακόµη και ψεύτικα τοπογραφικά – που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν. Παράλληλα, εκτιµάται ότι θααυξηθούν – ώς την ψήφισητου νόµου– οι τιµές οικοπέδων πουείναι αδόµητα, αλλάµπορούν να συµβάλουν στον σχηµατισµό ενός αγροτεµαχίου 4 στρεµµάτων.
«∆εν είναι εύκολο»
Συµβολαιογράφοι, ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι η κατάτµηση δεν είναι κάτι που γίνεται εύκολα, αφού, σύµφωνα µε τη νοµοθεσία, θα πρέπει να υπάρχει πρόσοψη σε δρόµο που να προϋπάρχει του 1923 (αφού απαγορεύεται το χτίσιµο στα λεγόµενα «τυφλά» οικόπεδα).
«∆εν µπορεί ναυπάρχει ένα ενιαίο µέτρο – η αρτιότητα των 10στρεµµάτων – σε µια τόσο µεγάληέκταση που καταλαµβάνουνοι περιοχές που περιλαµβάνονται στο ∆ίκτυο Natura 2000», υποστηρίζει ο αρχιτέκτονας - δρ πολεοδόµοςΣπύρος Τσαγκαράτος. «Υπάρχουν βιότοποι που εξαιτίας της τουριστικής κίνησης (ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται στα νησιά) κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από κάποιους άλλους, όπου κανείς δεν ενδιαφέρεται να χτίσει».
Σύµφωνα µε τον ίδιο: «Για τις ιδιαίτερα ευαίσθητες οικολογικά περιοχές το κράτος θα µπορούσε ναπροχωρήσει σε απαλλοτριώσεις. Αυτά τα µέτρα δενεπιβάλλονται από τη µια µέρα στηνάλλη. Αξιολογούνται, αιτιολογούνται και στη συνέχεια πείθεται ο κόσµος. Στη σύγχρονη οικολογία, στις περιοχές Natura επιβάλλεται η οργάνωσή τους σε συνδυασµό µε την κοινωνική ζωή, τα µνηµεία και οπωσδήποτε την πολιτιστική δράση. Η διαφορά από τα 4 στα10 στρέµµατα σε τι συντείνει σε όλα αυτά;». «Απαξίωση»
Οπως επισηµαίνει ο γραµµατέας της Οµοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συµβάσεων Ελλάδας ΓιάννηςΡεβύθης, «πρέπει να διατηρηθεί το δικαίωµα δόµησης στα 4 στρέµµατα και να µην καταργηθούν οι παρεκκλίσεις που υπήρχαν εδώ και χρόνια, διότι απαξιώνεται η ιδιοκτησία άνω των 300.000 ιδιοκτητών, εκ των οποίων άνω του 98% είναι µικροϊδιοκτήτες και αγρότες που ευελπιστούν κάποια στιγµή ή να πουλήσουν αυτή την ιδιοκτησία ή να φτιάξουν κατοικία γι’ αυτούς ή τα παιδιά τους».