Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα αγοραπωλησίας βρεφών

Στην εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος εμπορίας βρεφών, που δρούσε σε Ελλάδα και Βουλγαρία, προχώρησαν άνδρες του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Αστυνομικοί από τις δύο χώρες, που βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία, από τα ξημερώματα πραγματοποίησαν προσαγωγές Ρομά, γιατρών, δικηγόρων και συμβολαιογράφων σε Αθήνα, Λαμία και Σέρρες, οι οποίοι φέρονται ως ύποπτοι για συμμετοχή στο κύκλωμα.

Συγκεκριμένα, συνολικά επτά άτομα έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα και άλλα πέντε στη Βουλγαρία για εγκληματική οργάνωση και αρπαγή ανηλίκου, ενώ διερευνάται η συμμετοχή και άλλων προσώπων.

Ύστερα από πληροφορίες, που διαβίβασαν προ οκταμήνου οι βουλγαρικές Αρχές μέσω Interpol για τη δράση της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης, και αφού έγιναν συντονιστικές συναντήσεις στις δύο χώρες και στην έδρα Eurojust στη Χάγη της Ολλανδίας, όπου αντηλλάγησαν πληροφορίες και καθορίστηκαν οι τρόποι συνεργασίας και ταυτόχρονης δράσης, εντοπίστηκε ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης και διάφορα μέλη της στην περιοχή της Φθιώτιδας και τέθηκαν υπό επιτήρηση.

Ταυτόχρονα, διαβιβάστηκαν από τις βουλγαρικές Αρχές και σχετικά αιτήματα νομικής συνδρομής προς τις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εντόπιζαν γυναίκες Ρομά στους τελευταίους μήνες της κύησης και, εκμεταλλευόμενοι τη δυσχερή οικονομική τους κατάσταση και την ευάλωτη θέση τους, τις έπειθαν να έλθουν στη χώρα μας να γεννήσουν και στη συνέχεια τους αφαιρούσαν τα τέκνα τους και τα παρέδιδαν σε ζευγάρια Ελλήνων υπηκόων, τα οποία άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν εντοπίσει, έναντι του χρηματικού ποσού των 20.000- 25.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή ερευνώνται περισσότερες από τριάντα περιπτώσεις αγοραπωλησιών βρεφών, στις οποίες φαίνεται να εμπλέκεται η ελληνοβουλγαρική σπείρα.